BĂNCI REGIONALE
Ce face o Bancă Regională pentru Alimente?
Colectează și redistribuie donații alimentare de la companiile donatoare către ONG-uri cu programe sociale dintr-o anumită regiune; |
Ajută activ la reducerea sărăciei, foametei, diminuarea risipei alimentare și diminuarea daunelor ecologice aduse de deșeurile alimentare; |
Urmează standardele FEBA și este parte din rețeaua FBAR: e o asociație cu scop social-caritabil, nepartizană politic sau religios, distribuie ajutoare alientare, fără discriminare. |
Evoluția cronologică a rețelei
2016
2018
2018
2019
2019
2020
2020
2020
2021
2021
CU SPRIJINUL
SCURT ISTORIC
La început a fost un om cu o viziune - Gabriel Sescu, un om care de peste 25 de ani se dedică misiunilor sociale și proiectelor cu impact în rândul oamenilor vulnerabili, asistent social și președinte de ONG cu programe caritabile. A fondat la București prima Banca pentru Alimente afiliată la Federația Europeană a Băncilor pentru Alimente (FEBA).
În jurul viziunii inițiale ne-am adunat o echipă națională de oameni cu expertiză în domenii diferite, uniți de dorința de a face bine celor mai puțin norocoși. Rețeaua a crescut cu pași mici, dar importanți:
2016
Gabriel Sescu, fondatorul Băncii pentru Alimente în România participă la un stagiu de formare la Banca pentru Alimente din Milano.
Iulie : cu sprijinul Lidl România, ia naștere prima Bancă pentru Alimente din România, după principiile FEBA.
Octombrie : organizăm conferința „Împreună Împotriva Risipei Alimentare, Împreună Împotriva Sărăciei”, la Camera De Comerț și Industrie a României.
Contactăm asociațiile și fundațiile cu programe sociale din București, precum și producători, comercianți și distribuitori de alimente.
Creăm o rețea de parteneri naționali, cu susținerea CHEP: Lidl România, Metro Cash&Carry România, Kaufland România, Penny România, Danone România, Eti, Auchan România.
Participăm la conferințe și evenimente despre risipa alimentară.
Crestem rețeaua de organizații partenere.
Achiziționăm prima autoutilitară cu refrigerare și începem efectiv proiectul “Banca pentru Alimente”: colectarea și redistribuirea alimentelor donate.
2017 în cifre: 56 de tone de alimente, colectate și distribuite la peste 400 persoane, cu ajutorul a 24 de organizații beneficiare.
2017
2018
Creștem numărul de parteneri: colectăm alimente de la 30 de companii și redistribuim gratuit la peste 100 de organizațiii din țară.
Iulie: cu susținerea financiară a partenerului Lidl, reușim să deschidem Băncile Regionale din Cluj,
Decembrie: se inaugurează Banca Regională din Roman
2018 în cifre: 222 de tone de alimente colectate de la 30 de companii și distribuite la peste 22.000 de persoane, împreună cu rețeaua noastră de 50 de organizații partenere.
Mai: Banca pentru Alimente București este recunoscută ca proiect asciat al Federației Europene a Băncilor pentru Alimente (FEBA).
Iunie: cu sprijin financiar din partea Lidl România, deschidem Banca Regională Brașov.
Gala Societății Civile: Banca pentru Alimente București primește Premiul al II-lea la categoria Protecția Mediului și Premiul Special pentru Organizații New Entry.
Octombrie: Organizăm conferința “Rolul Băncilor pentru Alimente în România”, la Camera De Comerț și Industrie a României. Prezentăm partenerilor rezultatele primilor trei ani de funcționare.
Organizăm prima Colectă de Crăciun în magazinele Lidl din București, Bacău, Cluj, Iași, strângem 17,34 tone de produse, cu ajutorul a 174 de voluntari.
2019
2020
Ianuarie: deschidem Banca Regională din Oradea, cu sprijinul Lidl România.
Organizăm întâlnirea rețelei celor 5 bănci, cu prezența secretarului general FEBA în cadrul căreia stabilim strategia pe următorii ani.
Răspundem împreună provocărilor crizei COVID-19.
Organizăm Campania de Paște, cu sprijinul Lidl și Metro și oferim pachete alimentare la peste 5.000 de familii din toată țară.
La București ni se alătură parteneri noi, Kellogg’s, Kaufland, Penny care ne sprijină cu alimente și resurse financiare.
Susținem cu alimente bolnavii din Spitalul Militar din incinta Institutului Ana Aslan.
Septembrie: deschidem Băncile Regionale din Timișoara și Constanța, înființăm Federația Băncilor Pentru Alimente din România – FBAR.
1-22 decembrie: Organizăm Campania “Plasa de sub Brad” în regiunile Băncilor de la Cluj și Oradea.
7-10 decembrie: Organizăm Campania de Colectă de Crăciun în magazinele Lidl
2020 în cifre: salvăm de la risipă peste 3.000 de alimente și o distribuim prin rețeaua celor 382 organizații partenere la peste 113.000 persoane vulnerabile.
Federația devine operațională
7 iulie – sărbătorim alături de parteneri 5 ani de la înființarea primei Bănci pentru Alimente din România (București) și de luptă împotriva risipei alimentare și a sărăciei
Împreună cu Lild România, organizăm de Paște și Crăciun Colecta de alimente “Donează sărbători fericite!“, în magazinele Lidl, precum și o campanie de donații la casele de marcat.
29 septembrie: marcăm Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei de Alimente “Hrană, nu gunoi!”
16 Octombrie: celebrăm alături de parteneri Ziua Internațională a Alimentației prin Conferința „Rolul companiilor în susținerea activității rețelei Băncilor pentru Alimente”.
27-29 octombrie: participăm la un schimb de experiență la Milano și Trento, alături de FEBA și de reprezentanți ai Băncilor pentru Alimente din Cehia, Ungaria, Moldova și Slovenia.
Înființăm Băncile Regionale pentru Alimente din Craiova și Galați
2021 în cifre: salvăm de la risipă 3.872 tone de alimente și le donăm celor 512 organizații partenere care au în grijă 148.900 persoane vulnerabile.