Banca Regională pentru Alimente Cluj

Istoric

Visul reducerii risipei alimentare a început în 2017, prin contactarea mai multor lanțuri comerciale din oraș pentru a redistribui surplus din magazine către cei care au nevoie. Tot în acest an ne-am întâlnit cu Gabriel Sescu, de la Banca pentru Alimente București, iar acest raport a oferit visului nostru mai multă substanță. Astfel, am hotărât să deschidem a doua Bancă pentru Alimente din România, la Cluj, după standardele FEBA (Federația Europeană a Băncilor pentru Alimente).

În anul 2018, am lansat primul proiect pilot de colectare și redistribuire a surplusului de alimente dintr-un lanț local de magazine, salvând în medie șapte tone de alimente timp de 7 luni. De asemenea, LIDL România se alătură misiunii noastre, devenind un partener de nădejde în înființarea Băncii pentru Alimente Cluj, denumită în acel moment ”Food Waste Combat Cluj”.

În octombrie 2018 am sărbătorit lansarea oficială a Băncii pentru Alimente Cluj în comunitatea regională. Rezultatele cifrelor de bine în anul 2018 ne-au motivat să mergem înainte: 8,4 tone de alimente salvate, oferite către peste 300 de persoane în nevoie.

Anul 2019 a însemnat un total de 65 de tone de alimente salvate, care au ajuns ulterior către 1400 de persoane aflate în dificultate.

În următorul an, reușim să dublăm cantitățile lunare colectate, depășind targetul inițial stabilit. Astfel, în iulie 2020 numărăm 138 de tone de alimente salvate, care au fost mai apoi trimise către 3200 de persoane vulnerabile.

Banca pentru Alimente Cluj colectează și redistribuie surplusul de alimente către organizații care desfășoară programe sociale în județele Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj și Mureș.

Povestea noastră

01Asset 1@4x-8
MAI 2017
Primii pași în a face ceva mai concret în reducerea activă a risipei de hrană au fost întâlnirile cu lanțurile comerciale. Astfel că dintr-o idee a UN Youth Cluj am contactat mai multe lanțuri comerciale din oraș și le-am propus o colaborare de redistribuire a surplusului din magazine.
NOIEMBRIE 2017
 
Întâlnirea cu Gabriel Sescu de la Banca Pentru Alimente București a dat mai multă substanță acestui proiect și ne-a făcut cunoștință cu ideea unei bănci pentru alimente, după standardele FEBA. Am agreat să facem a doua bancă pentru alimente din România, la Cluj.
IANUARIE 2018
 
Am lansat primul proiect pilot de colectare și redistribuire a surplusului dintr-un lanț alimentar local. Am desfășurat cu ei un proiect de aproximativ 7 luni, salvând în medie o tonă de alimente lunar. Ne-am convins că un asemenea proiect este absolut necesar în comunitatea clujeană. Partenerul donator și-a optimizat foarte mult stocurile și a redus semnificativ risipa alimentară în baza monitorizării donațiilor către noi. 
APRILIE 2018
 
Am primit prima finanțare LIDL România, destinată punerii bazelor unei bănci pentru alimente, dar și creșterii complexității campaniei de informare anti-risipă. Finanțarea a fost gestionată prin ARC România, parteneri de nădejde în proiectele asociației noastre. să facem a doua bancă pentru alimente din România, la Cluj.
AUGUST 2018
 
Am continuat creșterea rețelei de furnizori și beneficiari și am înființat în mod formal ONG-ul Băncii Pentru Alimente Cluj, numit atunci ”Food Waste Combat Cluj”.
OCTOMBRIE 2018
 
Lansarea oficială a Băncii Pentru Alimente Cluj în comunitatea clujeană. prin ARC România, parteneri de nădejde în proiectele asociației noastre. să facem a doua bancă pentru alimente din România, la Cluj.
DECEMBRIE  2018
 
Am încheiat anul cu 8.4 tone de alimente salvate, predate către 300 de beneficiari.
DECEMBRIE 2019
 
Lansarea oficială a Băncii Regionale Pentru Alimente Cluj.
Totalizăm 65 de tone de alimente salvate, predate către 1400 de beneficiari.
MARTIE-IULIE 2020
 
Dublăm cantitățile lunare colectate și ne depășim ținta anuală de colectă. Ajungem în iulie 2020 la 138 de tone date către 3200 beneficiari (peste ținta 2020 de 120 de tone și 2500 de beneficiari).
IULIE 2020
 
În 6 iulie devenim oficial bancă regională, după extinderea spre încă 3 județe și redenumirea ONG-ului băncii în ”Banca Regională Pentru Alimente Cluj”.
PLANURI PENTRU DECEMBRIE 2020
 
Ne unim strategia de dezvoltare cu cea a Băncii Regionale din Oradea, sub o singură echipă de management, ce va acoperi cele 8 județe: AB, BH, BN, CJ, MM, SB, SJ, SM.

Organizare

Icon-6
Echipa BRAC este formată din 5 angajati, colaboratori și voluntari. Operăm printr-un depozit logistic aflat în Turda unde se fac preluările și predările de surplus. În plus avem 4 dubițe cu instalație de frig cu care transportăm alimente. 
 
Legislația din România și mecanismele unei bănci pentru alimente ne permit să lucrăm doar cu persoane juridice – preluăm excedentul de produse de la agenți economici din lanțul alimentar și predăm hrană cât de repede posibil, cu depozitare minimală, către ONG-uri care desfășoară proiecte sociale.

Conducerea Asociației

Gabriela_Veres

Gabriela Vereș
Președinte

“Am învățat respectul pentru hrană și implicarea în comunitate de la bunicii care m-au crescut. Militez cu pasiune pentru Food Waste Combat din 2016, de la prima noastră cină comunitară. Am co-fondat băncile din Cluj, Oradea și federația națională și muncesc zi de zi ca să trezim bucurie în sufletele oamenilor pe care îi hrănim.”

echipa-7

Andreea Bobiș
Vicepreședinte executiv

“Voluntariatul e o bucurie pe care am descoperit-o în școală, de când m-am implicat în activitățile profesoarei mele de engleză. Revelația acestui an este faptul că pot contribui si cu educație si cu hrană la crearea unei lumi mai bune. Văd acest lucru zilnic în ochii oamenilor cu care interacționez.”

Gabi_Sescu

Gabriel Sescu
Vicepreședinte

“Este nevoie urgentă ca și în România companiile să se alinieze la nevoia reală existentă de a ne implica și de a face acțiuni concrete pentru un viitor sustenabil. E nevoie de la o zi la alta, de la o luna la alta, să fie cât mai multe companii implicate pentru că ei pot fi un exemplu si pentru ceilalti care nu s-au implicat încă.”

Am învățat respectul pentru hrană și implicarea în comunitate de la bunicii care m-au crescut. Militez cu pasiune pentru Food Waste Combat din 2016, de la prima noastră cină comunitară. Am co-fondat băncile din Cluj, Oradea și federația națională și muncesc zi de zi ca să trezim bucurie în sufletele oamenilor pe care îi hrănim.

Gabriela Vereș,
Președinte

ECHIPA

echipa-Cluj3

Codruța Vidrașcu
Responsabil parteneri și organizații beneficiare

“M-am implicat în proiectul Banca pentru Alimente din dorința de a ajuta acolo unde era nevoie, de a aduce bucurie unor oameni aflați în dificultate. Și pentru că binele bine aduce, simt că am atras propria-mi bucurie, mulțumire și dezvoltare. Împreună cu oamenii frumoși din jur turnăm fundații pentru un viitor mai verde.”
echipa-Cluj2

Valentina Basca
Gestionar depozit

“Fac parte din echipa Băncii pentru Alimente Cluj încă din noiembrie 2019. Am simțit că este nevoie de implicare pentru combaterea risipei și direcționarea surplusului către comunitățile aflate în nevoie. Alegerea mea mă împlinește!”
echipa-Cluj4

Ionuț Bogdan
Organizator evenimente

“M-am alăturat organizației pentru simplul fapt că mi-au plăcut principiile pe care se bazează asociația iar membrii echipei m-au făcut să îmi doresc să ramân un membru activ și să mă implic tot mai mult.”
echipa-Cluj1

Ioan Mihuț
Conducător auto și responsabil preluare produse

“Am ales să mă implic în acest ONG prin simplul fapt că am simțit că e nevoie de o schimbare în viața mea. Bineînțeles, echipa atât de frumoasă e printre motivele de baza pentru care îmi place ceea ce fac.”

VOLUNTARI

ROXANA MIHUȚ

 

“M-am alăturat Băncii Pentru Alimente Cluj din dorința de a învăța și altceva decât învățăm la școală. Văzând exact din nucleul acțiunilor câte persoane au nevoie de ajutorul nostru, mi-am schimbat atitudinea în ceea ce priveste risipa alimentară.”

 

CRINA MOLDOVAN

 

“Fac voluntariat la Banca Pentru Alimente Cluj pentru că mă încântă să ajut. Mă bucur când văd cum crește numărul de persoane care vor să ajute și numărul persoanelor ajutate de Bancă.”
 

ALINA LOBONT

 

“Voluntariatul te face să te simți împlinit, că ești de ajutor, ajuți acolo unde este nevoie de tine și nu numai.”

IULIA MARIA NOJA

“Sunt voluntară la colectele de alimente și ce îmi place la ele e contactul pe care îl am cu oamenii. Uneori întâlnesc persoane care sunt pline de energie și mă încarcă și pe mine cu energie pozitivă.”
 

ȘTEFANIA MORARU

“Ajut Banca Pentru Alimente Cluj pentru bucuria sufletească pe care mi-o oferă și pentru atmosfera foarte faină din jur. Nu simți că muncești când faci treaba asta.”
 

IULIAN VIDRAȘCU

“Banca Pentru Alimente este o frână pentru risipa alimentară și un ajutor dat celor care chiar au nevoie de el. Îi ajut pentru că am satisfacția că punctez rezultate faine într-o echipă tânără și super energică.”

Impactul activității noastre

Icon-10

TONE DE ALIMENTE COLECTATE

PORȚII DE HRANĂ RECUPERATE

ORGANIZAȚII PARTENERE

PERSOANE VULNERABILE AJUTATE

* de la înființare până în prezent

portocaliu-linie-cu-maini-transparent-cu-fundal-bej-la-mana-orientare-dreapta-sus-extended

O contribuție la binele comun

Odată cu înființarea Federației Băncilor pentru Alimente din România, s-a ajuns la crearea unei rețele la nivel național a băncilor pentru alimente, cu 9 bănci regionale care să acopere toată România.

Descoperă superputerile Băncii pentru Alimente:

Sociale

Salvăm de la risipă și distrugere alimentele încă bune de consum și le dăm o a doua viață către organizațiile caritabile și grupurile vulnerabile pe care le au în grijă.

Economice

Prin donarea surplusului alimentar, companiile redau valoarea economică produselor, reducând costurile de depozitare și de distrugere.

Prin primirea gratuită a hranei, organizațiile pot aloca resursele economisite pentru dezvoltarea activității caritabile pe care o desfășoară.

De mediu

Recuperarea hranei previne extinderea alimentelor transformate în deșeuri, efectele pozitive pentru mediu fiind: economia resurselor energetice; reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă, precum și reciclarea ambalajelor.

Educative

Organizațiile caritabile și persoanele vulnerabile sunt inima și scopul muncii noastre. Credem în potențialul fiecărui om de a deveni autonom. Astfel, donăm alimentele prin organizații caritabile, pentru ca serviciile ce urmăresc sprijinul persoanelor în procesul de independență să rămână consecvent, fără lipsurile esențiale.

Misiunea noastră

Icon-8

Zilnic luptăm pentru a reduce sărăcia și foametea din rândul categoriilor defavorizate, diminuând risipa alimentară și oferind hranei o nouă valoare.

Credem că nimănui nu trebuie să-i fie foame, iar a oferi hrană este forma de ajutor cea mai concretă și imediată pentru a răspunde la o nevoie primară, a cărei satisfacere nu poate întârzia. A oferi hrană este primul pas în considerarea complexității nevoilor umane.

Viziunea noastră

Ne dorim să nu mai existe hrană risipită în timp ce unii oameni nu își pot permite o masă caldă pe zi. De aceea, am construit în România o rețea de Bănci pentru Alimente, după toate standardele Federației Europene a Băncilor Alimentare. Obiectivul asumat al Băncilor este acela de a reda o nouă valoare hranei: alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri nu vor ajunge astfel în stadiul de pierdere sau risipă, ci vor fi donate persoanelor aflate în dificultate, care nu au putere de cumpărare.